crengute albastre

Ia in viziunea tinerilor

    Fiecare ie in parte spune o poveste si are un mesaj aparte,un cod,reprezentat de culorile vii si de modelele unice ale fiecarei piese.

    Ia totodata poate fi considerata un ,,scut’’ al celui/celei care o poarta,ea respingand toate energiile negative din jur.

   Ceea ce tinerii din zilele noastre nu constientizeaza este faptul ca ia,cel mai cunoscut si mai sacru simbol al traditiei romanesti,trebuie promovata de cei de toate varstele,cu scopul de a face cunoscuta cultura adevarata romaneasca in toata lumea.

   Dar dupa cum bine se stie,majoritatea tinerilor o percep doar ca pe un obiect vestimentar ,,la moda’’,necunoscand originile ei si valoarea pe care o are.

   Pe de alta parte mai sunt cei care nu poarta ii deoarece au impresia ca sunt prea “impodobite”,au modele prea clasice,nu pot fi purtate de oricine si oriunde.Acest lucru nu este adevarat. De ce? Pentru ca ia pune in evidenta toate atuurile unei persoane,daca este croita si cusuta cu atentie si daruire.

   De exemplu,pe vremuri femeile isi exprimau gandurile si trairile prin simbolurile pe care le coseau pe ii. Astfel,in subconstient,cei care vedeau aceasta creatie primeau informatii despre felul de a fii al femeii si despre ceea ce simtea si gandea acea femeie.

   In aceasta ideea am creat conceptul de ,,Ie Moderna’’,pentru ca iile sa poata fi purtate de la copii pana la oameni mai in varsta,indiferent de gusturile persoanei in materie de moda sau de silueta 🙂

                                                                                                                     c11 ie moderna

   Desigur ca in lumea aceasta mare exista si tineri care cunosc importanta iei si o pun in valoare ori de cate ori este posibil,evidentiind frumusetea ei,simplitatea complexa si totodata valorile ei.

   Ia romaneasca a reusit sa surprinda pe plan mondial in anul 1940,cand vestitul pictor Henri Matisse,prin opera sa intitulata ,,La blouse roumaine” a reusit sa redea toate punctele forte ale unei ii. El a reusit sa dovedeasca faptul ca acest obiect vestimentar pune in valoare frumusetea si naturaletea femeii, ivaluind-o intr-o atitudine demna si curajoasa.

   Pictura lui Henri Matisse a reusit sa il inspire si pe creatorul de moda Yves Saint Laurent,care a dedicat o intreaga colectie portului romanesc. De atunci,din ce in ce mai multe vedete si oameni din strainatate poarta ii,conferindu-i statutul de ,,haina in trend”.

   Este de remarcat si faptul ca modelele cusute pe ii,absolut unice,isi au originile in perioada dacilor. Fiecare simbol are un rol de protectie si prezinta sacralitatea lor,evidentiind caracterul puternic al stramosilor nostri.

   Asadar,pentru a putea promova adevaratele valori ale poporului nostru si pentru a valorifica obiectele de arta ale culturii traditionale romanesti,fiecare roman ar trebui sa aiba in garderoba o ie adevarata pe care sa o poarte cu mandrie de fiecare data.

Ce este ia pentru tine? Un obiect vestimentar,sau mai mult decat atat?

Astept parerea ta intr-un comentariu mai jos…

  Sanziana

P.S. Zilele urmatoare voi scrie un articol despre ziua internatonla a iei romanesti sarbatorita de Sanziene.
Ramai aproape 🙂

Trackbacks and pingbacks

No trackback or pingback available for this article.

Leave a reply